Activitatea
Cresterea si reproducerea lipitorilor medicinale este o activitate ce presupune o documentare de specialitate pornind de la cunoasterea acestei nevertebrate din punct de vedere biologic si a conditiilor din mediului natural in care ea se dezvolta in mod normal, incat in captivitate sa-i fie asigurate conditii asemanatoare pentru ca ea sa se poata adapta pentru un randament bun in reproduce si sa aiba o dezvoltare normala si sanatoasa .
Lipitorile din aceasta specie au o adaptare buna in captivitate daca ii sunt respectate cu strictete anumite conditii de luminozitate, temperatura, umiditate si zgomot. Au o sensibiliate crescuta la contactul lor cu substantele chimice, de aceea folosirea lor este interzisa.
Importante in dezvoltarea lor sunt calitatea apei si controlul biologic al hranei. Ele sunt hranite cu sange proaspat de la animale tinere si sanatoase ce provin din abatoare autorizate sanitar-veterinar. Aceste conditii indeplinite o deosebesc de lipitoarea salbatica!
![](https://www.lipitorimedicinale.ro/wp-content/uploads/2019/06/doctor.jpg)
Depunerea coconilor este o etapa importanta din procesul lor de dezvoltare de aceea conditiile de mediu trebuiesc foarte strict respectate si supravegheate altfel puisorii din interiorul coconului nu se mai formeaza sau mor. Crescatorii pasionati de cresterea si reproducerea acestei vietati intimpina deseori dificultati in aceasta etapa!
Daca sunt respecate conditiile de mediu si se face o atenta selectie a viitoarelor lipitori –mame, dintr-o lipitoare se pot naste intre 80 – 150 de puisori care au inca de la ecozare aspectul unei lipitori semanand identic cu mamele lor.
Cresterea puietului este o alta etapa importanata deoarece se pot imbolnavi si muri. Hranirea lor se face fie cu sangele proaspat pus in intestine ( este o metoda mai veche), fie in site ce au la baza o membrana de colagen prin care puisorii patrund cu muscatura lor pana la sangele proaspat pus intr-un alt vas .
In captivitate, lipitorile ajung la maturitate dupa 6 – 10 luni de hranire intensiva si sunt puse in vanzare dupa cel putin 4 luni de nehrana intr-un spatiu special amenajat. Lipitorile reproduse si crescute in captivitate seamana cu cele salbatice iar printre ele se nasc uneori si unele mai deschise la culoare. Calitatea apei este esentiala si in aceasta etapa.
Perioada de carantina este asigurata intr-un spatiu special amenajat si tratat din punc de vedere bacteriologic, ea trebuie sa fie de minim 4 luni pana la aplicarea ei in hirudoterapie.
Vanzarea lipitorilor se face pe tot parcursul anului, numai din biolaborator pe baza unei comenzi ferme sau pe baza de contract de vanzare – cumparare, atat la personae fizice cat si la persoane fizice autorizate/ juridice.
Lipitorile sunt puse in vanzare numai dupa aceasta perioada de carantina si transportate in saculeti umeziti pe un pat de burette umed inchise in cutii de polistiren.
![](https://www.lipitorimedicinale.ro/wp-content/uploads/2019/06/leech_eclo.jpg)
De retinut!
- Vindem numai lipitori din productie proprie ;
- HIRUDOVER SRL nu are distribuitori autorizati !!!
Va recomand sa nu va lasati inselati de vanzatorii fara scrupule, care nu fac dovada legala a detinerii acestera. Lipitorea medicinala ( hirudo medicinalis ) este o specie protejata, este considerata monument al naturii, conform Conventiei de la Wasington din 3 martie 1973! - Orice cantitate de lipitori este insotita de factura, conditii de pastrare si intretinere si certificat de conformitate / certificat sanitar-veterinar ( toate acestea facand dovada unui spatiu autorizat strict pentru aceasta activitate).
- Crestem, reproducem si comercializam lipitori pe tot parcursul anului.